Skip to content
= menu sluit
21 March 2023

10 tips voor meer meiden bij de Streetwise Cup

Doorgaans doen er minder meiden dan jongens mee aan de Streetwise Cup, mogelijk omdat zij bepaalde drempels ervaren of zich niet aangesproken voelen. Daarom roepen we buurtsportcoaches, jongerenwerkers en/of Krajicek Scholarshippers op om deelname van meiden nog meer te promoten en te stimuleren. Want de Streetwise Cup is natuurlijk voor iedereen!

Lees deze 10 tips om meer meiden enthousiast te maken voor het toernooi:

Tip 1

Betrek vrouwelijke rolmodellen.

  • Bedenk wie in jouw wijk als rolmodel dient voor de meiden. Denk bijvoorbeeld aan een oudere zus, een leerkracht op school, een kleine kerngroep van meiden uit de leeftijdscategorie, een lokaal bekende (top)sportster of een vrouwelijk buurtsportcoach of jongerenwerkster.
  • Een rolmodel kan zich inzetten rondom de promotie van het toernooi, maar ook tijdens het evenement zelf.

Tip 2

Gebruik ter promotie van het toernooi (ook) foto’s of video’s van voetballende meiden, zodat het duidelijk is dat meiden deel kunnen nemen.

  • Denk voor de promotie na over op welke kanalen en plekken je meiden kan bereiken. Promotie kan door posters, social media (TikTok), Whatsapp maar bijvoorbeeld ook scholen in de buurt, bekende hangplekken of bij andere (meiden) activiteiten of evenementen.

Tip 3

Het thema van de Streetwise Cup is equality: iedereen moet zich welkom voelen. Zorg voor een veilige sfeer tijdens het toernooi. Een groep jongens langs de kant van het veld voor de meiden oncomfortabel of zelf onveilig voelen. Ga met de jongens in gesprek om dit bespreekbaar te maken.

  • Neem alle jongeren serieus als ze met een melding of verhaal over een ongewenste situatie komen en wijs eventueel specifiek een professional aan bij wie dergelijke meldingen gemaakt kunnen worden.

Tip 4

Veel meiden mogen 's avonds niet (alleen) op straat zijn, of mogen bijvoorbeeld niet door het donker naar huis. Houd dus rekening met de tijden van je toernooi en zorg dat de wedstrijden op tijd zijn afgelopen.

  • Organiseer de wedstrijden eventueel op meerdere dagen om dit te voorkomen.

Tip 5

In de meeste buurten zijn jongerenwerkers actief. Betrek hen bij de organisatie van het toernooi. Er zijn vaak namelijk vaak speciale meidenclubjes of activiteiten met de focus op meiden waarbij er al een band opgebouwd is met de doelgroep.

Tip 6

Geeft voorafgaand aan een speeldag een (reeks) extra training(en) aan de meiden die het interessant vinden om te voetballen. Zo voelen zij zich zelfverzekerder en comfortabeler aan de start van de Streetwise Cup.

Tip 7


Zorg voor een ruimte waar meiden zich privé om kunnen kleden. Op deze manier voelen meiden zich eerder op hun gemak.

  • Is binnen de meidengroep kleding een issue? Maak dat dan bespreekbaar en geef (serieus) advies.

Tip 8

Investeer in een duurzame relatie met de meiden door bijvoorbeeld contact te zoeken met hun ouders of door hen bijvoorbeeld ook op andere momenten casual te ontmoeten en te spreken. Dit zorgt voor vertrouwen.

Tip 9

Ga met de meiden die twijfelen om deel te nemen in gesprek. Op welke manier kan de Streetwise Cup voor hen nog aantrekkelijker en leuker gemaakt worden?

  • Neem deze antwoorden serieus, sta open voor eventuele aanpassingen en kijk wat de mogelijkheden zijn om het direct toe te passen in het toernooi.

Tip 10

Het allerbelangrijkste is: maak er een leuke middag van! Met voetbal als middel en plezier als doel.

Heb je nog meer vragen hierover? We denken graag mee! Neem contact op met Marlies van Elderen van de Johan Cruyff Foundation, via: marlies@cruyff-foundation.org